Vårstart 2018

Hej alla friskvårdare! Härmed sätter jag igång säsongen 2018 med ett första brev för året (alldeles för sent jag vet). Våren har verkligen varit duktig på att hålla sig undangömd i år, tydligen den segaste vårstarten på 100 år säger meteorologerna. Det tvivlar jag inte ett dugg på!

12 april 2018

Hej alla friskvårdare!
Härmed sätter jag igång säsongen 2018 med ett första brev för året (alldeles för sent jag vet).
Våren har verkligen varit duktig på att hålla sig undangömd i år, tydligen den segaste vårstarten på 100 år säger meteorologerna. Det tvivlar jag inte ett dugg på!

För med den här extremt sega och kalla våren så har banan tagit stryk på sina ställen dessvärre, speciellt greenerna. De greener som ligger mest illa till är 4, 12 och 17:e green, dom ser inget trevliga ut och luktar lite halvdant. När greener börjar lukta unket och ser väldigt mörka näst intill svarta ut på vissa ställen så är det ett tecken på syrebrist pga ett för långvarigt istäcke. Vid syrebrist finns risk för att gräset slås ut och dör, dock så både tror och hoppas jag att dessa greener kommer att vakna till även dom.  Den gångna hösten har också satt sina spår då det var ett konstant regnande och extremt blött, det var verkligen ingen bra höst för att kunna få en bra invintring på banan.

De flesta tees och fairways ser dock ut att klara sig hyfsat bra, det är en hel del svampfläckar runt omkring men det är inget jag känner oro över utan det gräset kommer nog ta sig och växa till sig med bättre väder.

Men “Hoppet är det sista som lämnar en Greenkeeper” som man säger?! För nu ser det äntligen ut att vända på det här trista vädret och solen har varit flitigt framme, även nästa vecka ser riktigt lovande ut med både sol och mycket plusgrader. Och det är precis vad som behövs för att väcka liv i gräset, sol och värme. Med det borde vi kunna dra igång bevattningen inom kort vilket är välbehövligt när värmen kommer och det börjar torka upp.

Så vintern då? Jo det har faktiskt hänt en hel del under vintern, speciellt när det kommer till träd och borttagning av dessa. På många ställen har det kapats en del träd runt banan just för att kunna få in lite mer sol där det har varit skugga och kunna få lite luftgenomströmning som hjälper till att syresätta och även torka upp områden. Jag rekommenderar att ta en extra titt på hål 15 och 16, för där är nästan alla träd bortagna så nu får man en väldigt vacker vy över sjön. Från 16:e tee ser man hela hål 18 och klubbhuset nu med sjön liggandes vackert framför, en ny reklambild för vår bana kanske?

Tack till alla som har ställt upp och hjälpt till med trädröjningen den senaste tiden, strålande jobb!

Tack vare maskinfonden har vi också fått in nya slipmaskiner så att vi äntligen kan slipa våra klippaggregat själva hädanefter, och det här tror jag kommer att göra en oerhörd skillnad på både gräsets kvalité och hälsa. Framförallt framåt hösten då det är extra viktigt att kunna ha riktigt vassa klippare.

Nu har jag pladdrat tillräckligt och ska slutligen ta tag i den fråga som jag tror kliar mest i er alla, när tror vi att vi kan öppna banan?

Tyvärr måste jag meddela att där finns inget bra svar ännu, vi väntar fortfarande med spänning att få se hur dessa sämre greener har klarat av den långa våren. Den viktigaste faktorn just nu är den vi inte kan rå på, vädret. Jag kan dock säga så mycket att vi kämpar på för fullt för att kunna öppna banan innan April är slut!

Med vänlig hälsning
Andreas Manninen
Banchef

 

 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på linkedin
LinkedIn
Fler inlägg

Relaterat