Uppdatering från Banchefen!

Sommaren är slut och hösten på ingång!

Det känns som att man blir lika överraskad varje höst när sommardagarna försvinner och byts ut mot kyliga morgnar, men jag ser fram emot hösten och välkomnar gärna ett lagom varmt september.

Blickar man tillbaka så har sommaren bjudit på väldigt bra golfväder ändå, runt stabila 20 grader och mestadels sol. Dock för den badsugne så finns det väl några värmegrader till att önska.

 

Den extremt långa torrperioden vi har haft tog ett hastigt slut och den senaste tiden har bjudit på en hel del regnoväder med jämna mellanrum, och med regnet har fått tillbaka den fina gröna färgen på de flesta ställen på banan och även naturen runtomkring.

Men mycket regn och fukt i samband med svalare morgnar och lagom varma dagar medför i vanlig ordning lite problem också, på greenerna speciellt. Jag har noterat en hel del gula (gul-bruna) fläckar på greenerna, vissa har mer än andra och vissa har knappt nånting. Det är (troligtvis) en svampsort som heter antraknos som är en stressrelaterad svamp, och kruxet med den är att det finns så väldigt många faktorer som påverkar om man får denna svampsymptom – för torrt, för blött, kompakterad jord, områden med hög slitage, brist på näringsämnen, för låga klipphöjder m.m. Som tur är så är det mest i mina ögon det sticker att se denna svamp, jag tror inte den påverkar golfspelet särskilt mycket än så länge.

Vad vi har gjort för åtgärder hittills är bl.a. luftning och lite extra gödning och järn, även höjt klipphöjden på greenerna så det kommer dessvärre kanske kännas lite trögare med puttningen. Vi vältar så mycket vi kan för att pressa bort ytfukten och hålla gräsytan så torr som möjligt. Framöver ska vi göra en lättare vertikalskärning för att få bort lite överflödigt gräs och ge det friska en chans att andas och sprida sig, och vi ska försöka hinna med en del dressning också.

 

Om vi bortser från greenerna så ser jag inga större problem på de andra spelytorna. 12:ans tee som är nybyggd och nysådd ser bra ut men vi fick ett litet bakslag när vi började klippa ner den, jag tyckte det såg lite glesare ut med gräs än jag trodde innan klippning och med tanke på att det är så sent på säsongen så funderar jag på att kanske inte öppna den förrän säsongsstart nästa år.

Utöver den vanliga klippningen så ska det förhoppningsvis hinnas med en hel del gräs och slyröjning nu när det växer en del i diken och annat. Vi ska även välkomna Servicegänget tillbaka som har satt igång på sina sedvanliga tisdagar och hjälper oss med mycket runtomkring jobb som vi ordinarie personal inte hinner med.

 

Det var allt denna gång, nu ser vi fram emot en solig och härlig höst så kanske t.o.m jag ska ta mig tid och hacka runt ett par rundor!

 

Med Vänlig Hälsning

Banchef Andreas Manninen

 

Dela:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på linkedin
LinkedIn
Fler inlägg

Relaterat