Greenkeepern: ”Greenerna har högsta prioritet”

Andreas Manninen kommer närmast från Åda GK.FOTO: Gösta Elmquist
Andreas Manninen kommer närmast från Åda GK.FOTO: Gösta Elmquist

”Den har aldrig varit grönare.” ”Banan är i bättre skick än någonsin.”
Två kommentarer bland många till läget på Flens Golfklubb. Mycket återstår att göra innan banan är i toppskick men greenkeeper Andreas Manninen är optimistisk. Här nedan tecknar han en bild av vad som sker på banan just nu.

”Efter att jag läst alla rapporter avseende vår bana från bankonsulenten på SGF och tagit in information från styrelse och medlemmar så är det bestämt att greenerna är absolut högsta prioritet flera säsonger framöver. Men det går tyvärr inte alltid hand i hand med att ha fina och jämna greener med bra bollrull på, detta på grund av att vi jobbar med pipluftning, ytluftning, vertikalskärning, dressning med mera. Jag låter också gräset vila emellanåt då våra greener är mycket stresskänsliga.

Ett bra exempel på just ”låta gräset vila” inträffade härom veckan. Jag klippte på lördagen och efter att vi dressat greenerna ett par dagar tidigare så blev det mestadels sand som kom upp när det klipptes, vilket gör att knivarna på maskinen blir slöa och sliter av gräset i stället för att klippa det snyggt rakt av. Genom att slita av ett grässtrå (speciellt så kort som på greener) så lägger man till ungefär 50 procent mer stress på gräset = sämre motståndskraft mot svamp, sämre upptag av näring, sämre bollrull. Även tiden att läka och komma tillbaka fördubblas.
Dessa faktorer plus att väderprognosen sa regn hela natten och morgonen tog jag i beräkning och valde att hoppa över klippningen just för att låta regnet göra sitt och låta gräset vila.

Att hoppa över klippning och all annan form av arbete på greenerna vissa dagar har jag gjort tidigare under säsong och kommer att fortsätta göra emellanåt framöver också. Baksidan av det myntet är dessvärre är att jag får acceptera att folk tycker det är trögt och hoppigt.
Närmast på prio-listan är att vi försöker få bukt med bevattningsanläggningen som inte har hållit måttet föregående år. Denna arbetsuppgift kan tyvärr verka gå långsamt ibland, med uppgrävda hål och MUA-pinnar lite varstans. Anledningen är att det inte alltid är så lätt att lokalisera var problemet/läckaget är, om det är ett större område så det måste grävas med maskin eller om det går att handgräva, eller att snabbt få rätt reservdelar till rörledningar, spridare med mera.
Jag/vi blir också så illa tvungna att mecka med maskinerna oftare än jag önskat och ingen av oss är mekaniker. Mycket på grund av att service och skötsel av maskinerna tyvärr varit eftersatt tidigare år.

Summeringen är att dessa arbetsmoment i kombination med allt annat som ska klippas och skötas på en golfbana gör att vi inte alltid hinner med vissa områden. Ruffen kanske sticker iväg och blir för hög, vissa fairways är inte klippta eller tee-klippningen blir eftersatt en dag eller två.
Men jag kan garantera att jag låter ingenting bli eftersatt på grund av slarv eller ren lathet. Allt som görs på banan (eller inte görs som att vila greenerna) har vi en tanke bakom.
Jag har fått möjligheten att kunna uppdatera medlemmar och gäster via hemsidan och Twitter om vad som händer på banan. Det är något jag försöker ha som rutin varje dag och jag ber om ursäkt för att det inte riktigt kommit igång ännu. Men det här med att komma ihåg är svårare än man tror med hjärnan packad med tankar och funderingar under merparten av de vakna timmarna 🙂

Det känns positivt och roligt att medlemmarna är intresserade av vad som händer på banan. Jag hoppas att jag här har bringat lite klarhet i detta. Om inte så är jag öppen för alla frågor när vi ses på banan!”

Andreas Manninen
greenkeeper

Dela:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Fler inlägg

Relaterat

Tävlingskalender

Här kommer 2023 års uppdaterade tävlingskalender.
Välkomna med era anmälningar.
De sitter även som anslag i klubbhuset.

Medlemskap 2023

Vi känner att trivseln bland både medlemmar och gäster är stor hos oss och vi hoppas och tror att det beror på en både vänlig och

Dressning greener

Imorgon eftermiddag (onsdag 3/5) kommer greenerna få sig en sanddressning. Så fort vi har borstat ner sanden så kommer det inte att märkas särskilt mycket.