Dagg

Här kommer en liten förklaring till varför vi ofta daggar av med bevattningen.

Främsta anledningen är att när vi ska klippa greenerna så blir det som bäst klippt när gräset är så torrt som möjligt, därför daggar vi gärna av med borste eller via bevattningen. Helst med borste då det blir torrare fortare, men då går det åt en banarbetare extra och då vi inte är så många banarbetare använder vi bevattningen för det kan den som klipper sköta så slipper vi sätta en gubbe till på borstning.

 

Men med bevattning så blir ju inte gräset torrare?

Stämmer bra, men det torkare upp fortare på ytan än om man låter daggen vara kvar.

Sen är det så att dagg på gräs är nåt som kallas Guttation, det är markvatten som transporteras via växten och ut på bladytan. Det vattnet tar med sig lite näringsämnen (sockerämnen) vilket gör att klippning på en daggig gräsyta blir mycket kladdigare och sämre klippt än om gräsytan är fuktig av bara rent vatten.

Andreas