Banchefen förklarar…
Hej allesammans!
Här kommer en sammanställning svar på frågor som jag förstått dykt upp från medlemmar och styrelse.
Det första jag gärna vill klargöra är att två olika banor ska per automatik ha samma kvalité och skick på banan bara för att det är samma banchef på dessa banor, detta stämmer INTE. Och då syftar jag förstås på Jönåker/Flen, som jag förstår är det någon/några/många som verkar tror det.
Anledningarna varför det inte funkar så är många så jag ska försöka ta med dom viktigaste.
Jönåker började året med bättre greener först och främst för att vintertäckningen med plast blev betydligt bättre och den låg kvar på greenerna hela vintern, vilket resulterade i betydligt mindre is direkt på greenerna. Så bra gick det ju inte på Flen dessvärre och plasten där blåste av i flera omgångar och gick dessutom sönder så det samlades mycket is direkt på vissa greener som tog lång tid på sig att smälta bort. Några greener tog som ni vet mycket stryk av det här.
Sen är det så att Sverige består av flertalet klimatzoner över hela landet vilket gör att man inte kan jämföra en bana nere i skåne med en bana i t.ex. södermanland pga väder, värme, mängden nederbörd och vilken tid på året gräset börjar växa, vilket jag fick förklara förra året då några undrade varför vi i Flen inte kan ha likadana greener som en bana i Spanien.
Nu ligger ju Jönåker och Flen betydligt närmare varandra i jämförelse men det är ändock en väldigt stor skillnad på banorna i det stora hela. Jönåker ligger mycket mer öppet så sol och vind kommer åt merparten av banan på våren vilket gör att både snö och is är borta mycket snabbare. Som det var denna vår så var det väldigt segt med värme över dygnet men ändå mycket sol och vind, men Flen ligger ju väldigt skyddad av skog och många greener är nästan helt omringade av skog så ett år som detta år hamnade Flen efter med närmare 2-3 veckor klimatmässigt jämfört med Jönåker under våren.
Så vad har vi för plan för att tackla dessa problem?
Först och främst måste värmen komma igång, även på nätterna för att gräset ska börja vakna till och sedan börja växa så man kan börja jobba med det (som jag förklarat väldigt många gånger nu). Denna vår gick som sagt väldigt sakta och det tog lång tid till sista frostnatten och det började vända mot varmare väder. När det väl har börjat växa så vill jag gödsla framförallt greenerna extra mycket just för att skadorna ska växa ihop så snabbt som möjligt. En stödsådd förstås som vi har gjort för att få nytt gräs i skadefläckarna. Med extra gödning så blir det extra vertikalskärning, speciellt i de oskadade områdena, för att ta bort mycket av ligg gräs och överskottsgräs så att det blir en så acceptabel puttyta som möjligt.
Allt detta går självklart inte hand i hand med fina, snabba och jämna greener, men tids nog så blir det bra.
Vi har bara hunnit med två omgångar med vertikalskärning hittills så jag planerar en till men då dubbelt (i kors) 1-2 veckor innan tävlingen (4 Juli) följt av dressning. Kommer även att börja klippa på lägre klipphöjd stegvis 2 veckor innan och tillföra ett tillväxthämmande medel vilket gör att det inte växer lika mycket på höjden och greenerna på eftermiddagen förhoppningsvis håller sig mer likvärdiga som direkt efter klippning på morgonen.
Går allt som det ska så hoppas jag vi kan presentera dugliga spelytor till tävlingen med tanke på de resurser och förutsättningar vi har att tillgå.
Jag hoppas jag svarat på några av de frågor som cirkulerar.
Och jag säger som jag gjort från dag ett, är det nånting man undrar över, funderar på eller är missnöjd (eller nöjd förstås) över så tveka inte att fånga mig på banan och fråga mig direkt. Eller kanske skicka ett mail till mig. Det finns allt som oftast en förklaring till saker och ting och frågar man mig så får man ju svar från rätt person på en gång.
Svinga hårt och laga nedslagsmärken efter alla fina greenträffar så ses vi ute på banan!
Med vänlig hälsning
Banchef
Andreas Manninen