Vinteruppdatering banan

Hej allesammans!

Utöver det vanliga vinterjobbet med service av maskiner så har vi fortsatt med mycket grävningar på banan och följt masterplan. En del träd är borttagna, dels för spelets skull, dels för sol och vindinsläpp på vissa ställen.
I vinter är även första gången vi provat att täcka greener med plast. Just för att slippa få is direkt på greenerna och även skydda dom om det kommer mycket snö på otjälad mark. Snö på otjälad mark skapar en mycket ogynnsam miljö för gräset och är nästan en garanti för mycket svampskador vilket vi tyvärr fick se förra vintern.

Det finns dock några saker som kan bli lite fel med täckning av greener och tyvärr tror jag vi fått erfara de flesta av dom. Första problemet var kylan som kom tidigt och höll i sig länge. Helst vill man hinna täcka innan den första snön och kylan kommer. Jag tog ändå beslutet att vi skulle täcka trots att det var kallt och lite snö hade kommit, just för att skydda mot mer snö på greenerna som sedan blir till is i töväder.

Strax efter täckningen blev det mildare väder. Då började jag se svampfläckar här och var. Mer på vissa greener än andra. Nästa beslut blev därför att ta av plasten igen för att kunna köra bekämpning på greenerna. Detta ska man gärna få gjort innan täckningen men eftersom det blev kallt så tidigt så var det inte möjligt.

Bekämpningen blev ändå gjord och täckningen skulle göras om igen. Då hann det dessvärre bli kallare väder snabbt och en del av den plast vi rullade av hade frusit fast och gick inte att lägga på igen och en del gick sönder på några ställen. Vi gjorde vad vi kunde och täckte så många greener som möjligt men fyra-fem greener blev tyvärr utan.

Eftersom detta var första försöket att täcka greenerna så kan man inte räkna med att allt går helt problemfritt, men vi har lärt oss mycket inför nästa vinter.

Nu håller vi tummarna för att detta hjälper greenerna att få en bättre vårstart och om detta funkar så väl som vi önskar så ska alla tack och applåder riktas till vårt suveräna ideella servicegäng. Utan dom hade detta inte varit möjligt. De har kämpat hårt igenom det här inte bara en utan två gånger, utöver allt annat de har hjälpt till med under det gångna året. Ett stort tack från mig och banpersonalen.

Med vänliga hälsningar
Banchef
Andreas Manninen