Bilder

Bilder betyder oerhört mycket för läsupplevelsen på nätet. Därför ska vi använda bilder. Ofta. Men utan att göra det svårare än nödvändigt.

Använd gärna din mobil som kamera. Bildkvalitén är så bra att vi kan visa bilden på hemsidan. Har du en mer avancerad kamera så är det förstås ok.

Innan du tar bilden: Tänk efter vad bilden ska föreställa. Ska den beskriva segraren i en tävling, arbete på banan, en person som uttalar sig i en intervju?

Segraren: Bäst är förstås om bilden tas på banan, kanske under ett utslag eller en puttning. Det kan man arrangera efter tävlingen. Men det går också med en prisbild där segraren håller upp sin vinst, kanske kramas om av tävlingsledaren eller hissas av kamrater.

Arbete på banan: Visa själva arbetet eller resultatet av arbetet men var noga med att den som gör jobbet också kommer med på bilden. Ta gärna en actionbild – alltså en bild där det händer något.

Intervju: Placera personen i så lämplig miljö som möjligt, helst i skugga men utan solbelyst bakgrund (som kan göra huvudmotivet eländigt mörkt). Alltså en miljö som stämmer med vad texten ska handla om. Om det går. Annars tar du ett porträtt men undvik att fotografera i motljus!

Obs: Alla exempel här ovan är idealbilder. Ibland kanske man inte hinner fixa med detaljerna och då får det bli pang på bara. MEN gå så nära som möjligt när du fotar, ta alltid bilden så personen syns framifrån och – glöm inte det – undvik motljus. Här är några andra regler:

  • Ta alltid ”liggande” bilder, det vill säga bredden ska vara större än höjden. Vi använder proportionerna 16×9, dvs samma bredd/höjdförhållande som din TV.
  • Fånga huvudmotivet mitt i bilden. Det är inte den mest konstnärliga varianten men om bilden av någon anledning kommer att beskäras så är det viktigt att huvudmotivet finns kvar. Alltså: Fejan mitt i bilden!
  • Bildfilen får inte vara för stor, då blir hela sajten långsam. 1280 pixlar bred och max 250 kbytes är ett bra riktmärke. Med dagens avancerade mobiler är orginalfilerna ofta mycket större, så se till att förminska bilden innan du laddar upp den. Ett enkelt sätt att göra det är att maila bilden till dig själv från mobilen, och välja kvalitet “medium” när du skickar.


Så här lägger du in en bild till din text

När du väl har bilden på din dator, logga in på flensgk.se/login med ditt användarnamn och ditt lösenord.

Sidan du får upp har rubriken ”Adminpanel”. I vänsterspalten väljer du som vanligt “Inlägg” och sedan “Skapa nytt”.

Sidan ”Skapa nytt inlägg” kommer upp. Här skapas alltså ett nytt inlägg. Hur det går vet du förhoppningsvis redan.

Gå sedan ut i högerspalten, klicka på “Inlägg” och skrolla ned till ”Utvald bild”.

Klicka och du får upp mediabiblioteket. Längst upp till vänster klicka på ”Ladda upp filer”.

Mitt på nästa sida finns två val. Klicka på ”Välj filer”. Varför? Därför att programmet nu tar dig direkt tillbaka till din dator där du ju sparade bilden. Leta fram den, klicka på den och tryck sedan på den blå texten, ”Öppna”, som syns till höger på sidan.

Nu laddas din bild upp till hemsidans eget bibliotek. När uppladdningen är klar så ser du bilden högst upp till vänster, markerad med en ram och med en bock i övre högra hörnet. Men du ser den också längst upp till höger där uppladdningen också syns.

Titta sedan lite till vänster om kategorispalten. Där ser du en blå knapp med rubriken ”Infoga i innehåll”. Klicka och du ser hur bilden är placerad i ditt inlägg. Klart. Bara att rubriksätta och skriva själva inlägget.

Vill du lägga in fler bilder i texten, klicka på plus-tecknet och välj “Bild”. Du kan centrera bilden om du vill, och dra i handtagen för att justera storleken. Under bilden kan du skriva en bildtext om du vill.